De fleste drømme kan realiseres, det kræver blot viden om hvordan!

 Chart.dk

Skriv en jobansøgning - Ikke en roman

 

Når du skriver jobansøgninger, er det en god ide at skrive kort og præcist. Tænk på, at arbejdsgiverne skal gennemlæse en stor stak ansøgninger, og at du hjælper dem med opgaven, hvis du holder dig til 2 A4-sider eller mindre.

Opringning

Hvis der står i stillingsopslaget, at du kan ringe til virksomheden for yderligere oplysninger, kan det være en god ide allerede her at skabe en relation til arbejdsgiveren. Men gør det kort og relevant:

 • Skriv dine spørgsmål ned, inden du ringer
 • Spørg - og husk at lytte
 • Vær naturlig
 • Tak vedkommende for hendes/hans tid

Du kan være så heldig, at I taler godt sammen, og at du herved giver et godt førstehåndsindtryk. Husk at henvise til jeres samtale i følgebrevet/mailen.

Dit CV

 • Opsæt det i punktform, så det er letlæseligt
 • Eller i 2 kolonner: overskrift til venstre - indhold til højre
 • Start med det mest relevante i forhold til jobbeskrivelsen
 • Skriv gerne kort om interesser Et foto gør det lettere at skelne dig fra andres CV'er
 • Tilføj evt. hjemmeside sammen med dine kontaktoplysninger
 • Vedhæft relevante anbefalinger eller kun nyeste anbefaling

Dit følgebrev

Brug tid på at tilpasse din ansøgning til netop den virksomhed, du søger job hos. Ved at nærlæse stillingsopslaget, kan du sikkert fornemme, hvilken tone der er i virksomheden. Er den lettere humoristisk, temmelig gammeldags, eller virker den meget ungdommelig? Prøv at ramme samme stil, når du skriver dit følgebrev.

Indledning

Undgå standardsætninger som:

 • Idet jeg henviser til jeres stillingsopslag i avisen ...
 • Jeg tillader mig herved at ansøge om jobbet som ...

Henvis hellere til nogle af de egenskaber, som virksomheden søger i stillingsopslaget.

F.eks.:

 • Jeres nøgleord: service, overblik og fleksibilitet åbner op for mange af de egenskaber, jeg kan tilbyde jer som medarbejder i (virksomhedens navn).
 • Lederegenskaber kan erhverves på mange måder. I kan drage fordel af mine 9 års erfaringer som direktør for min egen virksomhed med 27 medarbejdere ......

En kedelig indledning får alligevel de fleste til at springe videre i teksten. Hvis du derimod kan starte med at vise, at du har forstået essensen af det job, du søger, er du rykket et skridt længere frem mod en samtale.

Indholdet

 • Undgå standardansøgninger: lad din personlighed skinne igennem
 • Gentag ikke alt det, som står i dit CV
 • Fortæl virksomheden, hvordan du kan afhjælpe deres behov
 • Giv gerne et kort eksempel på en opgave, du har løst
 • Skriv enkelt, naturligt og forståeligt
 • Overdriv ikke, men fortæl, hvad du er værd
 • Vil du skrive en kreativ ansøgning, så overdriv ikke

Husk: lidt, men godt

Afslutning

 • Foreslå eventuelt at lave en prøveopgave for virksomheden
 • Fortæl eventuelt, hvornår du kan begynde jobbet, hvis det bliver aktuelt
 • Nævn, at du gerne vil uddybe nærmere ved en samtale

Eksempler

Hvis du søger job i den kreative branche, er de vant til kreative ansøgninger, og så kan det være fristende at prøve at overgå dig selv for at finde en spændende indfaldsvinkel. Men husk, at alle andre sikkert gør det samme. Kreativitet kan også laves enkelt, elegant og smagfuldt. Det er meget vigtigt, at du i din ansøgning viser, at du ved, hvad jobbet indebærer. F.eks. er det ikke så smart at søge et job som korrekturlæser, hvis din ansøgning er fuld af stavefejl, som du burde have spottet. Måske kunne du citere en kort, aktuel tekst med fejl, som du har fundet i en avis eller på nettet og sammenligne med den tekst, du ville have skrevet korrekt.

I ansøgningen til ejendomsmægleren, der søger en tekstforfatter til at beskrive huse, kan du tage en tur forbi ejendomsmæglerens adresse og derefter beskrive huset, som om det var til salg. Hvis ejendomsmægleren falder for beskrivelsen, er jobsamtalen måske hjemme.

Uopfordrede jobansøgninger

Hvis du er på udkig efter et job i en bestemt virksomhed, kan det måske betale sig at sende en uopfordret ansøgning. Men ring på forhånd og spørg, om virksomheden er interesseret i at modtage den og få gerne et navn på den person, som ønsker at modtage din ansøgning.

Vent så tålmodigt og undlad at ringe til virksomheden hver 14. dag for at høre, om der snart sker noget. Efter en passende periode, f.eks. 6 måneder, kan du måske ringe og forhøre dig eller sende et kort brev, hvori du meddeler, at du stadig er interesseret og eventuelt har opdateret din viden eller dine erfaringer indenfor deres branche.

Der findes virkelig mennesker, som på grund af deres vedholdenhed, deres interesse for en bestemt virksomhed og deres behagelige væremåde har skaffet sig et job via en uopfordret ansøgning.

Virksomheden sparer penge til annoncering og undgår at bruge en masse tid på at søge medarbejdere. Der findes ligefrem virksomheder, som selv opfordrer til at sende jobansøgninger til fremtidige, ubesatte jobs. Check på nettet, om den virksomhed, du gerne vil arbejde i, har en hjemmeside med oplysninger om jobs og eventuelle krav ved fremsendelse af jobansøgninger.

Gå efter dit drømmejob

Hvis du allerede har et job, som du er rimeligt tilfreds med, så er du i en ønskeposition.

Du har tid til at søge efter lige netop det job, du har drømt om hele dit liv. Hold dig hele tiden orienteret om, hvad der sker inden for den branche, du vil skifte til. Kig efter stillingsopslag og søg, hver gang dit drømmejob dukker op iblandt dem. Selv om du lige nu er rimeligt tilfreds med dit job, bliver du måske ikke ved med at være det.

Hvorfor nøjes med at være tilfreds med et job, hvis du kan arbejde med det, som får dit hjerte til at banke af spænding og glæde?

Held og lykke med jobsøgningen.

Læs også vores CV guide: Det tætteste vi kommer på en CV guide

Har du brug for yderlig hjælp?

Så tøv ikke med at kontakte os, så skal vi gerne hjælpe dig videre. Klik her

Kommentarer   

 
0 #3 how to hack clash %10.-%05.-%2015 14:29
All you have to do would be to connect your mobile system, enter the desired cheats and enjoy Clash of Clans Hack!
Citater
 
 
+1 #2 Mette - Mægler %15.-%09.-%2013 14:21
Det kan ikke blive mere rigtigt. Man skal holde sig til de vigtige ting og ikke andet
Citater
 
 
0 #1 Tina Richter %23.-%11.-%2012 11:35
:-)
Citater
 

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdatér